Важная информация для беженцев

Аватар пользователя Глебов

CIRE (Координация инициатив для беженцев и иностранцев) совместно с организацией Convivial проводит акцию, направленную на то, чтобы освежить память министра внутренних дел, говрившего, напомню, перед выборами о том, что надо бы регуляризировать всех просителей, находящихся в процедуре 3 и более года.
Для этого они собирают данные таких людей. Приходить можно в среду, 14, четверг, 15 и пятницу, 16 апреля с 10 до 12 часов, в Брюсселе, по адресу: rue Charroi 33-35 (автобус 49 от вокзала Миди, пятая остановка, так и называется - Charroi).
Надо принести документы, относящиеся к вашей процедуре.
Я думаю, все понимают, что это не гарантия позитива, но...
В пятницу, 16 апреля, на приеме будет работать русскоговорящий сотрудник - Наталья, которой от всех нас большое спасибо за предоставленную информацию.

Аватар пользователя Helena

О чем там говорится? Хотя бы коротко, подскажите пожалуйста.

Richtlijnen voor advocaten wat betreft bijstand tijdens de asielprocedure
bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (05/2004-8)

Het verloop van de asielprocedure, de werking van de asielinstanties en de rechten en plichten die asielzoekers in het kader van hun procedure hebben, zijn bij wet geregeld.
Recent werden een aantal Koninklijk Besluiten genomen met de concrete werkingsregels van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) enerzijds en met de rechten waarop de asielzoeker zich kan beroepen tijdens het ontvankelijkheids- en gegrondheidsonderzoek anderzijds. Deze besluiten werden van kracht op 6 februari 2004.

Eén van de concrete realisaties in dit kader is een recente nota vanwege het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) waarin toegelicht wordt wat het optreden van een advocaat kan en mag omvatten.
De nota behelst bepalingen inzake de melding van bijstand, het doorgeven van briefwisseling in kopie, de aanwezigheid tijdens verhoren, het overmaken van bijkomende informatie, het consulteren van een dossier, het kopiëren van dossierstukken en het belang van de gekozen woonplaats.

De volledige nota beslaat 9 pagina's en is te downloaden op volgende webadres:
http://www.belgium.be/eportal/ShowDoc/cgvs/imported_content/pdf/Richtlijnenvoor_...

Voor een volledig en actueel overzicht van de asielprocedure, de vernieuwde werking van de asielinstanties en de recent gereglementeerde rechten en plichten van asielzoekers, verwijzen we naar de website www.vreemdelingenrecht.be onder de trefwoorden: wegwijzer/verblijfsstatuten /(kandidaat)vluchtelingen.

Bronnen:

Koninklijk Besluit van 11 juli 2003 houdende vaststelling van bepaalde elementen van de procedure die dienen gevolgd te worden door de dienst van de Dienst Vreemdelingzaken die belast is met het onderzoek van de asielaanvragen op basis van de verblijfswet (Belgisch Staatsblad, 27 januari 2004)

Koninklijk Besluit van 11 juli 2003 tot regeling van de werking van en de rechtspleging voor het CGVS (Belgisch Staatsblad, 27 januari 2004)

Voor bijkomende vragen kan u terecht bij het Commissariaat-generaal vluchtelingen en staatlozen, Dienst Advocaten, North Gate I, Koning Albert II-laan 6 te 1000 BRUSSEL (tel. 02 205 52 38 of 52 48 of 50.07; fax 02 205 50 33; email: dienstadvocaten@ibz.fgov.be)

Aanwending nieuwe technologieën tijdens de asielprocedure bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (05/2004-8)

Bij de beoordeling van een asielaanvraag speelt het element geografie een heel belangrijke rol. De asielzoeker moet bijvoorbeeld aannemelijk maken dat zij/hij afkomstig is uit een bepaalde stad of streek, dat zij/hij gewoond heeft in een bepaalde stad of streek, dat zij/hij is gevlucht uit een bepaalde stad of streek, enzovoort.
De geloofwaardigheid van de verklaringen door de asielzoeker afgelegd op dit punt, beïnvloedt in aanzienlijke mate het geloof dat door de asielinstanties gehecht wordt aan het relaas over de vluchtmotieven zelf.

Om de correctheid van de verklaringen met betrekking tot die geografische elementen uit het dossier nog accurater te kunnen beoordelen, gebruikt het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) sinds kort nieuwe technologische middelen.
In concreto stelt het CGVS momenteel een geïnformatiseerde database op punt met alle beschikbare informatie die wordt gebruikt door het CGVS. Hierdoor krijgt elke dossierbeheerder toegang tot een elektronische bibliotheek die ook foto's, plattegronden en andere geografische gegevens over bepaalde plaatsen bevat. Deze extra informatie moet de dossierbeheerders toelaten een dossier gemakkelijker te beoordelen op basis van een grondigere geografische kennis van het land van herkomst.

Bron: mondelinge mededeling door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Update: Asielaanvragen ingediend voor 1/1/2000 hebben laagste prioriteit bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) (05/2004-8)

Het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) past al een tijdje het zogeheten LIFO-principe (Last In, First Out ) toe, waarbij de recentst geopende asieldossiers systematisch het eerst worden behandeld (zie item in vorige nieuwsnota 11/2003-2).
Het CGVS herhaalt dat daarom dossiers van asielzoekers die hun aanvraag ingediend hebben vóór 1 januari 2000 niet meer prioritair worden behandeld.

Het CGVS beklemtoont echter dat dit niet belet dat er twee categorieën uitzonderingen worden gemaakt:

gevallen waarin een versnelling van de procedure is aangevraagd

bovendien is het mogelijk dat het CGVS voor bepaalde nationaliteiten waar de
dossierachterstand bijna is weggewerkt, dossiers van vóór 2000 blijft behandelen

Bron: mondelinge mededeling door de Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen behandelt opnieuw Iraakse asieldossiers (03/2004-7)

In maart 2003 besliste het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) naar aanleiding van de Amerikaans-Britse invasie van Irak voorlopig geen beslissingen meer te nemen over Iraakse asieldossiers. De reden daarvoor was dat de politieke situatie in Irak toen te onduidelijk was om asielaanvragen te kunnen beoordelen.

Sinds februari 2004 neemt het CGVS echter opnieuw beslissingen omtrent Iraakse asieldossiers.
De behandeling van de Iraakse aanvragen wordt in eerste instantie heropgestart in de ontvankelijkheidsfase. Uitgangspunt daarbij is dat de aanvragen ontvankelijk kunnen worden verklaard, tenzij er aanwijzingen zijn dat betrokken asielzoeker niet uit Irak afkomstig zou zijn.
Het onderzoek ten gronde zal ook worden heropgestart maar daaraan wordt geen prioriteit verleend.

Bron: mondelinge mededeling door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen

[quote="Helena"]О чем там говорится? Хотя бы коротко, подскажите пожалуйста.[/quote]

Иракцев больше принимать не будут на беженство. Кирдык, короче, как я понял бегло из последнего обзаца. Из остальных абзацев - остальным кирдык. :D

[quote="Helena"]О чем там говорится? Хотя бы коротко, подскажите пожалуйста.[/quote]

Если кратко, то говорится
о действиях(в ходе процедуры) адвокатов , клиентами которых являются беженцы;

о том что досье беженцев, сдавшихся до 01.01.2000, рассматривать не торопятся, за исключением случаев запроса на ускорение процедуры, а также тех стран, досье беженцев из которых почти рассмотрены(т.е. с остатком "разделаются" быстро);

о том, что в Комиссариате вводится новая система проверки географических данных, что важно для вынесения решения;

о беженцах из Ирака, рассмотрение досье которых было год назад отложено, а теперь возобновлено, но только на первой фазе(на "глубокое" интервью не будут торопиться вызывать).

Сведения из устных источников Комиссариата.

Вот, в принципе, и всё.

Да, выше даются ссылки на сайт, где беженцам можно узнать о таких вещах, как права, возможности и т.д.

Страницы